Trager Approach

Rebalancing, Feldenkrais, Trager'waar massage ophoudt begint de wereld
van Trager...'

De basisprincipes van Trager zijn:

  • Mentastics
  • Hook up
  • De tafelbehandeling
  • Recall
  • Integratie

Mentastics en Hook up

Dr. Milton Trager stelde vaak deze vragen: "Hoe kan het vrijer, ...makkelijker, ...lichter, ..." en ontwikkelde bewegingsoefeningen onder de naam "Mentastics".
Dit zijn eenvoudige bewegingen die zonder inspanning uitgevoerd worden.
Een combinatie van bewegen en voelen met aandacht, vanuit lichtheid en gemak. Hierdoor ontstaat meer lichaamsbewustzijn, innerlijke stilte, aandacht, alertheid, ontspanning. Milton Trager benoemde deze staat van zijn 'Hook up'.

Een Tragersessie begint meestal met Mentastics, een goede voorbereiding op
de tafelbehandeling, maar kan ook plaats vinden tijdens en aan het eind van een sessie. Wij zoeken samen naar de bewegingen die je meer ruimte en bewegingsvrijheid geven. Je kunt het op elk moment van de dag en overal doen.

Kijk een youtube film over de Trager Approach met Roger Tolle


De tafelbehandeling

Tijdens de sessie maak je kennis met de zachtheid en de vloeibaarheid van je lichaam. Je lichaam wordt in zijn eigen ritme gestrekt, gewiegd en geschud.
Zo ontstaan er golfbewegingen die een gevoel van diepe rust in lichaam en geest geven. Liggend op de massagetafel ontdek je hoe vrij je lichaam kan zijn, oude spanningen kunnen vervagen.

De wijze van benadering is nieuwsgierig, zacht, open en speels. Het is bedoeld
om je lichaam te laten herinneren hoe vrij en spontaan het kan bewegen.
Het onderbewustzijn wordt uitgenodigd los te laten waardoor een gevoel van ontspanning, rust, vrijheid en heel-zijn (psychofysieke integratie) ontstaat.
Iedere behandeling is individueel en uniek.

Een Trager sessie kan zowel over de kleding heen plaatsvinden als direct
op de huid.

 

Recall

Een ervaring of gevoel kan niet vastgehouden worden. Vasthouden is spanning. Wel kunnen wij een herinnering maken van dat gevoel, zodanig dat we het weer op kunnen roepen door de vraag: hoe voelde het ook al weer...?

Integratie

Naast ontspanning heeft Trager een positieve invloed op onze beweeglijkheid, ademhaling, gezondheid, vitaliteit en houding. Je leert om met minder inspanning te leven door de vragen te stellen als: wat is makkelijker, lichter, zachter.... Hoe zou het zijn als...

 

De Reflex & Response is een onverbrekelijk en effectief onderdeel van Trager en maakt het werk mogelijk met mensen die hun gevoel van moeiteloos bewegen in ernstiger mate kwijt zijn geraakt. Het doel is het vinden van gemak en balans in het dagelijks leven. Het is een actievere vorm van de Trager methode waarbij goede resultaten worden geboekt met cliënten met pijnklachten, hypermobiliteit, MS, de ziekte van Parkinson.

 

Meer lezen over de Trager Approach en schouders en nek vanuit Trager perspectief